Leineperin vanha koulu

Leineperin koulu oli Kullaan ensimmäinen kansakoulu. Koulu toimi kylässä kolmella vuosisadalla vuodesta 1888 vuoteen 2013. Opetus Leineperin Antti Ahlströmin kouluksi nimetyllä ala-asteella päättyi keväällä 2013. Oppilaita oli tuolloin noin 30. Leineperin koulun toiminta olisi juhlinut 125 vuotisjuhlaansa syyskuussa 2013.

Historiaa

Vuonna 1870 läänin kuvernööri C. M. Creutz omisti Leineperin kartanon ja tehtaan. Vuonna 1873 hän sitoutui lahjoittamaan kunnalle 2000 mk kansakoulua varten. Hanke kohtasi vastustusta, eikä sen vuoksi edistynyt. Vuonna 1884 Antti Ahlström uutena tehtaan ja kartanon omistajana vihdoin tarjoutui Perustamaan Kullaan ensimmäisen kansakoulun Leineperiin. Koulun rakennustyöt aloitettiin vuonna 1886. Koulu valmistui ja opiskelu alkoi vuonna 1888 Heikki Rastaan johdolla. Koulun toiminnan alkaminen oli sikäli tärkeää, että sitä ennen kullaalaiset olivat käyneet koulua mm. Ulvilassa ja Nakkilassa, joihin matkaa kertyi jopa yli 20 kilometriä. Leineperin uudempi, samassa pihapiirissa sijaitseva koulurakennus, on rakennettu vuonna 1956 ja se on ollut yksityisessä omistuksessa ja käytössä vuodesta 2014 lähtien. Leineperin koulun piharakennus tuhoutui tulipalossa 2000-luvun alussa.

Nykypäivä

Nykyään koulu toimii kyläläisten ja kylällä toimivien yhdistyksen monipuolisena ja aktiivisesti käytettynä harrastus- ja toimintatilana. Vanhalla koululla on liikuntasali, jalkapallokenttä ja jääkiekkokaukalo, joissa mm. kyläyhdistys ja MLL järjestävät ohjattua liikuntaa. Ulvilan kaupunki vuokraa keväästä 2015 alkaen Leineperin vanhaa koulua myös juhlatilaksi.

2 thoughts on “Leineperin vanha koulu”

  1. Aloitin Leineperin kansakoulun vuonna 1950.Silloin koulu oli
    melko uusi. Rakennusvuosi ei siis voinut olla 1956.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.